Novosti

Održana sjednica Ceha prijevoznika

   22.01.2018.

U četvrtak, 18. siječnja održana je 12. sjednica Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore. Sjednicu je otvorio predsjednik Ceha Emilio Bajlo, pozdravivši prisutne članove Ceha i djelatnike/ce komorskog sustava. Na sjednici se raspravljalo o Nacrtu prijedloga Zakona o prijevozu u  cestovnom prometu, koji je do kraja prosinca bio u postupku javnog savjetovanja.

Predsjedniku i članovima Ceha predstavljene su primjedbe od strane HOK-a na pitanja regulacije prijevoza putnika i pitanja taksi prijevoznika na predmetni Nacrt prijedloga Zakona. Članovi Ceha raspravljali su također o problemu RTV pristojbe za obrtnike te mogućim rješenjima koja bi adekvatno rasteretila poslovanje obrta.

Iako se članovi Ceha slažu s dijelovima inicijative „Europa u pokretu”, HOK se priključio grupi zemalja koje se ne slažu u jedinstvenoj primjeni pravila za mobilne radnike. Primjena Direktive na sektor prijevoza, u kojem ”hipermobilni” radnici svakodnevno prelaze granice država članica, suprotna je primarnoj namjeri ove Direktive, koja je izvorno išla u cilju uspostavljanja ravnopravnih pravila za zaposlene, koji provode nekoliko mjeseci (ili godina) obavljajući posao na teritoriju druge države članice. Direktiva o izaslanim radnicima, na način na koji je zamišljena, neprimjenjiva je na vozače, koji u drugim državama članicama provode tek nekoliko sati. Stoga je HOK potpisao Zajedničku Deklaraciju između asocijacija prijevoznika i logistike gospodarskih i obrtničkih komora iz Belgije, Bugarske, Češke republike, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Irske, Latvije, Litve, Nizozemske, Portugala, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva.

Također, raspravljalo se i o nadolazećem susretu prijevoznika koji se planira održati 15. i 16. ožujka 2018. Predložene su teme i željeni izlagači, a predsjednik i članovi Ceha izrazili su potrebu za većom vidljivosti u medijima zbog stavljanja u fokus aktualne problematike sektora.

Izvor: www.hok.hr