Novosti

Ceh ugostitelja ograđuje se od pojedinih ugostitelja koji se ne pridržavaju pravila provođenja fiskalizacije

   27.08.2015.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u svom komentaru na navode o provođenju fiskalizacije kojeg potpisuje predsjednik Ceha Nenad Šepak, strogo se ograđuje od prakse pojedinih ugostitelja koji ne prikazuju stvaran promet na dnevnoj razini, storniraju račune ili imaju evidentirane dugove.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a broji oko 15 tisuća članova, koji se pridržavaju pravila provođenja fiskalizacije te stoga smatramo da nije u redu da se zbog pojedinaca baca sumnja na svih 15 tisuća ugostitelja.

Da se ugostitelji pridržavaju pravila provođenja fiskalizacije potvrđuje i činjenica kako su nakon jednoipogodišnje primjene, fiskalizacijom povećani porezni prihodi, smanjen je udio sive ekonomije i dokinut je dio nelojalne konkurencije.

Također, podržavamo napore Ministarstva financija da otkrije i riješi eventualne  probleme oko provođenja fiskalizacije.

Ujedno, u cilju poboljšanja kvalitete ugostiteljske struke i ponude ponavljamo zahtjeve, koje smo ujesen, izložili na 27. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, a koji su još uvijek aktivni.

  • Predlažemo smanjenje stope PDV-a od 13% za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na iznos od 10%, koji će se primjenjivati na sve ugostiteljske usluge jednako, neovisno o mjestu i načinu konzumacije.
  • Predlažemo da inspekcijski nadzori imaju i edukativni dio kontrola kako bi se potaknuo pravilan rad i u konačnici dobila kvalitetnija usluga, umjesto isključivo represivnih mjera.
  • Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, propisan samo za ugostiteljstvo.
  • U cilju poticanja potrošnje i u konačnici većeg zapošljavanja, predlažemo priznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu.
  • Zahtijevamo programe obrazovanja s više prakse u realnom radnom okruženju.
  • Tražimo mogućnost legalnog povremenog i kratkotrajnog zapošljavanja prema realnim potrebama ugostiteljske djelatnosti.
  • Predlažemo da se izmjenom Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti i ugostiteljima omogući plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu.