Novosti

EU-financiranje trajne i privremene obustave ribolova i dogodine

   27.08.2015.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izdala je odluke za prvih 17 ribara o privremenoj dodjeli sredstva za mjeru trajne obustave ribolovnih aktivnosti.

Privremena dodjela započela je nakon završenog natječaja za mjeru 1.1. Trajna obustava ribolovnih aktivnosti (tzv. scraping), koja se financira iz Europskog fonda za ribarstvo.

Sukladno raspoloživim sredstvima za provedbu te mjere, koja iznose 36,12 milijuna kuna, za sada prvih 17 korisnika ostvaruje pravo na potporu.

Po završetku žalbenog postupka izradit će se konačna rang lista te će se potom izdati konačne odluke korisnicima.

Iz Ministarstva su izvijestili i da je započela isplata 1,6 milijuna kuna za prvih 15 korisnika za mjeru 1.2. Privremena obustava ribolovnih aktivnosti.

Slijedom novopristiglih zahtjeva, nastavit će se s daljnjom obradom zahtjeva i isplatom potpore.

- Odluke o privremenoj dodjeli sredstva ribarima za mjeru trajne obustave ribolovnih aktivnosti izdane su za 17 brodova koji su najbolje zadovoljavali uvjete natječaja, rekao je istoga dana u Kalima ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, najavljujući novi natječaj slijedeće godine.

Sudjelujući na 13. znanstveno-stručnom skupu o ribarstvu, organiziranom u sklopu "Kaljskih ribarskih noći", Jakovina je najavio da još 37 brodova također zadovoljava uvjete, ali zbog nedostatka novca predviđenog u ovom krugu, neće sada ići u rezalište nego ćemo pričekati novi natječaj 2016. godine.

Korisnici mjere dobili su privremene odluke, imamo žalbeni rok koji moramo ispoštovati i tada ćemo napraviti konačnu listu, rekao je Jakovina dodajući kako očekuje da će prvi brodovi u rezališta krenuti najesen.

Najavio je i operativni plan za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. iz kojega će Hrvatska moći povući 340 milijuna eura.