Novosti

Obrti FLORIDA i MERANIA u novim prostorima

   28.11.2014.

Kamenoklesarski obrt Florida i Lončarska radionica Merania proslavili su 15. studenog o.g. početak poslovanja u novim proizvodnim prostorima koji se nalaze u tvorničkom krugu bivše Prvomajske Raša u Krapnu.  Svečano otvaranje održano je u sklopu obilježavanja Dana Općine Raša, koji se odvijaju od 4. studenog. Među uzvanicima su se pored brojnih prijatelja i suradnika  nalazili raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i Eros Sorić, tajnik Obrtničke komore Istarske županije.

Oba obrta su ovim preseljenjem znatno proširila svoje proizvodne pogone i stvorili bolje uvjete za svoje poslovanje.

Florida, obrt Fabija Juričića, koji posluje od 1989.godine, kupio je bivšu sačmarnicu površine 500 četvornih metara na zemljištu ukupne površine sedam tisuća četvornih metara. Cjeli kompleks uvelike će olakšati njihovo poslovanje i omogućiti im znatan tehnološki napredak uz njegovanje tradicijskih tehika obrade kamena, ali i dati priliku za povećanje broja zaposlenih.

Merania, obrt Masima i Dolores Jenkel, poslovanje nastavlja u nekadašnjoj menzi, površine 330 četvornih metara na ukupnoj površini od 2.700 četvornih metara. Poslovanje su započeli 1993. te je s vremenom proizvodnja prerasla gabarite male kućne radionice koja osim prepoznatiljivih autohtonih suvenira proizvodi i uporabno keramičko posuđe za kuhanje i serviranje, rustikalnu rasvjetu te keramiku za interijere i eksterijere. 2011.godine ovaj obrt stječe status Obrta s tradicijom HOK, a vlasnik obrta dobitnih je više priznanja za inovatora-dizajnera industrijskog dizajna na državnim i međunarodnim manifestacijama. Obrtnička komora istarske županije dodijelila je Masimu Jenkelu Povelju za postignuće Istarske zlatne ruke 2014. za poticanje obrtničkih vrijednosti.

Preseljenje u novi proizvodni pogon „Meranie“ obilježila je nabavka novih strojeva i dodatno zapošljavanje, a supružnici Jenkel zahvalili su na podršci Istarskoj razvojnoj agenciji, Udruženju obrtnika Labin i Obrtničkoj komore Istarske županije, MINPO i HBOR.

Ujedno ukazali su na važnost zalaganja cijele obitelji koja je temelj poslovanja svakog obrta i jedina prava garancija njegovog uspjeha.

Uzvanici su podsjetili kako u današnje vrijeme treba čestitati na hrabrosti za svaku privatnu investiciju poput ovakvih koje u konačnici znače toliko priželjkivana radna mjesta i pokretanje proizvodnje te kako iza svega stoji velika ustrajnost i znanje, ali ponajviše veliki trud. Izražena je i  nada da su obrti Florida i Merania tek prve laste i najava boljih vremena za ovaj napušteni industrijski kompleks velikog potencijala u Krapnu.

Domaćinima su upućene brojne čestitke na iskazanoj hrabrosti te je istaknuto kako su ovakvi poslovni poduhvati dokaz da se usprkos gospodarskim okolnostima samo kvalitetom i konkurentnim proizvodom može uspjeti.

Program otvorenja zaključen je kazivanjem stihova i proze posvećene domaćinima Brune Gobo i Valenta Vihtelič – Zdravčija.