Novosti

STIPENDIJE ZA UČENIKE UGOSTITELJSKO-TURISTIČKIH ŠKOLA

   20.10.2014.

Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za program "Stipendije" u 2014. godini, koji je otvoren do 30. listopada, izvijestili su iz Ministarstva.

Ministarstvo je poziv raspisalo s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora.

Stipendije su namijenjene učenicima ugostiteljsko-turističkih škola i studentima za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, a dodjeljuje se u suradnji s privatnim sektorom i županijskim obrtničkim komorama.

Ministarstvo turizma odobrava do 50 posto iznosa stipendije i to najviše do 500 kuna po učeniku i 800 kuna po studentu.

Ljudski resursi predstavljaju jednu od temeljnih karika za uspjeh u turizmu i upravo zato je vrlo važno ulagati u turističke kadrove već od školovanja, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

Zainteresirane tvrtke imaju obavezu odmah po završetku redovnog školovanja ili studiranja sa stipendistom sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika, a nakon uspješno provedenog probnog rada ili pripravničkog stažiranja ugovor na određeno vrijeme najmanje u trajanju stipendiranja.

Stipendist, između ostaloga, mora maturirati ili diplomirati u roku te tijekom stručne prakse u objektima tvrtke uredno izvršavati obveze i zadatke.