Novosti

Besplatno izdavanje obrtnica do kraja godine

   04.07.2012.

Obrtnici koji će otvarati novi obrt u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2012. godine bit će oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna, objavilo je Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO).

Odlukom ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa o neplaćanju izdavanja obrtnice, Ministarstvo poduzetništva i obrta budućim obrtnicima želi poručiti da će sve učiniti kako bi im olakšalo pokretanje obrta, ali i njihovo ukupno poslovanje.

U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i drugim institucijama, Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema novi Zakon o obrtu kojim će obrte dovesti u ravnopravniji položaj s drugim gospodarskim subjektima. Trebalo bi se omogućiti i prenošenje vlasništva nad obrtom za života obrtnika, a ne samo nakon njegove smrti kako je sada propisano. Promijenit će se i dio propisa kojima se regulira obrazovanje za obrtnička zanimanja, obavljanje djelatnosti obrta od strane pravnih osoba te regulira sustav Hrvatske obrtničke komore. Precizirat će se i zabrana i sprječavanje obavljanja neregistrirane obrtničke djelatnosti.

Više o ovoj temin na web stranicama HOK-e.