Novosti

Donacija godine 2012

   07.05.2012.

Donacija Zagrebačke banke dodijelit će se obrtnicima za projektni prijedlog osmišljavanja cjelokupnog originalnog proizvoda temeljenog na prepoznatljivom tradicijskom motivu, prepoznatljivoj obrtničkoj tehnici ili za proizvode koji u sebi sadrže elemente tradicijskog i obrtničkog umijeća.

Donacije za tri najbolja projektna prijedloga iznose 150.000 kuna za prvonagrađeni, 100.000 kuna za drugonagrađeni i 50.000 kuna za trećenagrađeni prijedlog.

Teme unutar kojih je moguće prijaviti projektni prijedlog su:

  • "Dom i prostor" (oprema stola, predmeti za kućanstvo i za opremu interijera),
  • "Odjeća, obuća i nakit" (predmeti od tekstila, vune, kože, krzna, metala, stakla, papira i ostali)
  • "Poslovna oprema i darovi" (raznovrsni materijali).

Sve projektne prijedloge pristigle na Natječaj procijenit će sedmočlana stručna komisija koja će odabrati ukupno deset najkvalitetnijih projekata. Ti će projekti potom ući u drugi krug i biti prezentirani široj javnosti na službenim stranicama Natječaja na društvenoj mreži Facebook.

Članovi komisije su:

  • Željko Vrbanus, predsjednik Odbora za tradicijske i umjetničke obrte Hrvatske obrtničke komore
  • Ivančica Ivkanec, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju u Zagrebu
  • Dr.sc. Iris Biškupić Bašić, viši kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu
  • Arijana Koprčina, voditeljica zbirke metala, Muzej za umjetnost i obrtu Zagrebu
  • Marija Krstić Lukač, direktorica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu
  • Izv. prof. Mladen Orešić, produkt dizajner, Studij dizajna/Hrvatsko dizajnersko društvo
  • Marina Dijaković, direktorica identiteta i komuniciranja, Zagrebačka banka

Svi korisnici Facebooka moći će glasovati za prijedloge, a iznos donacije bit će dodijeljen trima projektima koji prikupe najviše glasova putem Facebooka. U sklopu Facebook aplikacije svaki od ukupno 10 projekata imat će vlastitu stranicu za potrebe predstavljanja sudionicima, a stranica projekta predstavlja prezentacijsku stranicu pojedinog projekta.

Na ovaj se natječaj mogu prijaviti svi obrtnici sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. Detalji o potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave za Natječaj nalaze se u nastavku, kao i na internetskim stranicama Zagrebačke banke

Rok za predaju prijava je 25. svibnja 2012. godine.

Budući da je namjera Donacije potaknuti obrtnike i dizajnere na aktivniju međusobnu suradnju, Hrvatsko dizajnersko društvo izradilo je naputke i savjete za definiranje ponude i ugovora između obrtnika (naručitelja) i dizajnera (autora). Također, svim zainteresiranim stranama nudimo pojednostavljeni okvir tj. primjer ugovora koji bi mogao poslužiti kao naputak za (pravno) utvrđivanje okvira suradnje između obrtnika i dizajnera.