Korisne informacije

Međunarodni prijevoz putnika i registracija obveznika PDV-a u Sloveniji

Izvor ovih zahtjeva je pristup Europskoj uniji i promjena PDV-a u prijevoznim uslugama.

Mjesto oporezivanja prijevoza putnika, prema odredbama Direktive 2006/112/EZ je (jedan od izuzetka od općeg pravila o mjestu oporezivanja)  mjesto pružanja usluga prijevoza putnika, razmjerno prijeđenim udaljenostima. 

Neovisno kome su usluge pružene (obvezniku PDV-a ili građaninu) oporezuje se dionica puta. Za dionicu u Hrvatskoj obračunava se naš PDV, a porezna nadležnost za oporezivanje dijela prijevoza u drugim državama pripada svakoj od njih. Primjerice prijevoznik koji bude prevozio putnike od Pule do Berlina  obveznik je  PDV-a za dionicu u Hrvatskoj, za dionicu u Sloveniji, za dionicu u Austriji, za dionicu u Njemačkoj. Poreznu nadležnost  ima svaka od tih država i u svakoj od tih država, ovisno o njihovim propisima, obvezan je prijaviti se poreznoj upravi te zemlje i plaćati joj PDV.  Pojedine države nisu uspostavile  sustave ubiranja ovog PDV-a,  pa treba provjeriti svaku pojedinačno.

Na stranicama Slovenske službe čiji link prilažemo može se pronaći šira informacija te postoji izbor - samo registracije bez obveza ili registracije sa poreznim zastupnikom u kojem slučaju se ima pravo na prijavu i odbitak pretporeza.

Očekuje se šira informacija uz pregled po državama - obveze i prava, odnosno gdje se treba prijaviti.

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.durs.gov.si%2Fsi%2Fdavki_predpisi_in_pojasnila%2Fdavek_na_dodano_vrednost_pojasnila%2Fdavcni_zavezanec_in_mali_davcni_zavezanec_ter_identifikacija_za_ddv%2Fobvestilo_tujim_prevoznikom_potnikov_v_mednarodnem_prometu_o_obveznosti_vpisa_v_davcni_register_in_identifikaciji_za_namene_ddv%2F&ei=1cNrUc_FDIOFtAbd0oDwCQ&usg=AFQjCNGzajmXlHaP7bANcuo6lqhHquAutw&sig2=MMZ18EgDbExac_TNq8Y9vQ