Korisne informacije

Ugostitelji i trgovci - označavanje nepretpakirane hrane

Posebno valja obratiti pažnju na jelovnike i navođenje alergena. Ukoliko nisu upisan te za početak treba umetnuti u jelovnike dodatni sadržaj u kojem će biti navedeni i alergeni  u jelima (istaknuto/podebljano ili podcrtano:  „sadrži: jaja, kikiriki, soju…“)

 

Podsjećamo:

·         navod alergena ili tvari koje uzrokuju netoleranciju mora uključivati riječ „sadrži“

·         ako naziv hrane jasno upućuje na alergen tada dodatno navođenje nije obvezno

·         neki proizvod može sadržavati i druge alergene osim onih koji su prisutni u samom nazivu proizvoda – u tom slučaju preporuča se navođenje svih alergena uključujući i one prisutne u nazivu proizvoda

 

Najvažniji i najčešći alergeni i tvari koje mogu uzrokovati alergiju ili netoleranciju nabrojani su u Prilogu II Uredbe 1169/2011. Popis Vam prenosimo u cijelosti:

1. žitarice koje sadrže gluten (dodatno pojašnjenje u Poglavlju 5. Vodiča), tj. pšenica, raž, ječam, zob, pir, kamut4 ili njihovi križanci te proizvoodi od tih žitarica osim:

-glukoznih sirupa na bazi pšenice, uključujući dekstrozu

-maltodekstrin na bazi pšenice

-glukoznih sirupa na bazi ječma

2. rakovi i proizvodi od rakova

3. jaja i prozvodi od jaja

4. riba i riblji proizvodi osim:

-riblje želatine koja se koristi kao nosač za vitamine i karotenoide

-riblje želatine i ribljeg mjehura koji se upotrebljavaju kao sredstvo za bistrenje piva i vina

5. kikiriki i proizvodi od kikirikija

6. zrna soje i proizvodi od soje, osim:

-potpuno rafiniranog sojinog ulja i masti

-prirodnih miješanih tokoferola5 (E306), prirodnog D-alfa tokoferola, prirodnog D-alfa tokoferol acetata i prirodnog D-alfa tokoferol sukcinata od soje

-biljnih fitosterola i fitosterol estera od sojinog ulja

-biljnog stanol estera proizvedenog od biljnih sterola dobivenih od sojinog ulja

7. mlijeko i mliječni proizvodi (uključujući laktozu), osim:

- sirutke koja se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih destilata, uključujući etilni alkohol poljoprivrednog porijekla

- laktitola

8. orašasto voće, tj. bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, pekan orasi, brazilski orasi, pistacije, makadamije ili kvinslandski orasi te njihovi proizvodi, osim orašastog voća koje se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih destilata, uključujući etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla

9. celer i njegovi proizvodi

10. gorušica i proizvodi od gorušice

11. sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama

12. sumporni dioksid i sulfiti pri koncentracijama većim od 10 mg/kg ili 10 mg/L računati kao ukupni SO2, koji su u proizvodima pripremljenim za konzumaciju ili rekonstituiranim u skladu s uputama proizvođača

13. lupina i proizvodi od lupine

14. mekušci i proizvodi od mekušaca 

VODIČ HRANA HOK

VODIČ ZA INFORMIRANJE POTROŠAČA