Korisne informacije

KAKO POVREMENO RADITI U ZEMLJAMA ČLANICAMA EU-A?

Jeste li znali da hrvatski obrtnici i poduzetnici mogu slobodno izvoziti svoje proizvode u zemlje Europske unije te privremeno i povremeno također pružati usluge? Takva mogućnost postoji od ulaska u Europsku uniju što znači da je dovoljno je imati obrt ili tvrtku registriranu u Hrvatskoj jer za povremene poslove nije potrebna u državama Europske unije. Jedino u slučajevima kada poduzetnik ili obrtnik želi stalno obavljati neku djelatnost u drugoj državi članici, tada mora imati poslovno sjedište (nastan) u toj državi, odnosno registrirano trgovačko društvo.

Administrativni uvjeti za privremeno i povremeno pružanje usluga u zemlji članici EU nisu zahtjevni. U slučaju reguliranih obrtničkih profesija obrtnika koje su najvećim dijelom usporedive s vezanim obrtima za koje je propisana stručna sprema  potrebno je dokazati kako imate taj uvjet. To se dokazuje tzv. EU potvrdom. Hrvatskim propisima još uvijek nije točno propisan obrazac te potvrde, napominju u Hrvatskoj obrtničkoj komori ali se može koristiti službeni izvadak iz Obrtnog registra koji se prevede na jezik zemlje domaćina, uz ovjeru sudskog tumača. Neki obrtnici su tako već počeli pružati usluge na području drugih država Europske unije.

Izvadak iz Obrtnog registra obrtnici mogu zatražiti u nadležnom uredu za gospodarstvo. Ako nisu iz Zagreba morat će ga dati prevesti i ovjeriti kod ovlaštenog sudskog tumača. Zagrepčani čak ne trebaju ni sudskog tumača jer Ured za gospodarstvo u Zagrebu ima posebno ovlaštenu osobu za potpisivanje prevedenih izvadaka s potpisom pohranjenim pri nadležnom sudu.

Sa spomenutim izvatkom iz Obrtnog registra obrtnik može bez dodatnih zahtjeva raditi s time da će prilikom dolaska na teritorij zemlje članice EU u kojoj želi pružati usluge o tome obavijestiti tamošnja nadležna tijela. Međutim, neće imati nikakve dodatne provjere.

Osnovne informacije i uvjeti za Austriju, Njemačku, Sloveniju i Švicarsku, a koji se dijelom razlikuju za svaku zemlju, mogu se pronaći na internetskoj stranici Hrvatske obrtničke komore:http://www.hok.hr/jedinstveno_eu_trziste/kako_poslovati_s_clanicama_eu/uvjeti_poslovanja_u_eu

Više informacija za svaku zemlju članicu može se dobiti i na Jedinstvenim kontaktnim točkama: http://ec.europa.eu/internal_market/eu-go/index_en.htm.

Izvor: euprojekti.eu