Korisne informacije

19. susret ribara - zaključci

Ribari koji se odluče na trajnu obustavu ribolovne aktivnosti neće platiti porez na sredstva EU koja dobiju za povlačenje iz ribolova uništavanjem broda, istaknuo je 7. studenoga u Zadru ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na otvorenju 19. susreta ribara Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Zbog situacije koja vlada u ribarstvu mnogi ribari u zadnje vrijeme razmišljaju da brodove pošalju u rezališta za što bi dobili naknadu. Međutim, do sada nisu znali hoće li na to platiti porez, a Jakovina je izvijestio da je Vlada na sjednici 6. studenoga predložila izmjene poreznih zakona po kojima će ribari u sklopu tzv. scrappinga za mjeru trajne obustave ribolovne aktivnosti biti oslobođeni poreza.

"Vlada je usvojila prijedlog zakona po kojem ćete svi vi koji ćete koristiti trajnu obustavu odnosno obustaviti ribolovne aktivnosti biti oslobođeni plaćanja poreza, odnosno svi oni koji izlaze van neće biti obveznici plaćanja poreza. O tome smo razgovarali, mjesecima planirali, mislim da je to jedan mali skroman poklon svima onima koji su odlučili i čekaju završetak izrade pravilnika, raspisivanje natječaja i prvi set ove mjere", kazao je Jakovina.

Ministar je naglasio i kako nismo više samo mi ti koji kreiramo ribarsku politiku Hrvatske, već smo dio velikog zajedničkog tržišta, dio Europske unije. Počeli smo koristiti europske fondove, no to je tek priprema za ono što nas čeka od 2015. do 2020., istaknuo je Jakovina.

"Govorimo o 250 milijuna eura samo iz europskog proračuna, plus 25 posto iz hrvatskoga proračuna, što je više od 315 milijuna eura koji će ribarima biti na raspolaganju. Samo dobri projekti, dobra priprema i dobra povezanost unutar sektora, nam garantira da ćemo na najbolji način iskoristiti ta sredstva, da ćemo ih povući i povećati konkurentnost našeg ribarstva", istaknuo je Jakovina.

Ovogodišnji, 19. susret ribara, u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, okupio je brojne ribare obrtnike, stručnjake, predstavnike državnih i lokalnih vlasti te predstavnike drugih institucija koji raspravljaju o brojnim problemima koji muče tu značajnu hrvatsku gospodarsku granu.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je kako se Ceh za ribarstvo i akvakulturu godinama zalaže za boljitak hrvatskih ribara te je istaknuo da je ovo jedan od najaktivnijih cehova koji djeluje u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

„Bili bismo najsretniji kada bi mogli reći da su svi zahtjevi koje je Ceh formulirao tijekom godina u obliku zaključaka susreta i prihvaćeni. Nažalost, nisu.  Ali, znanje u struci, upornost u formuliranju zahtjeva nas obrtnika odlučujući su faktor za ostvarenje ciljeva.“, rekao je Ranogajec.

Napomenuo je kako je HOK tražio zaštitu prava naših ribara i mogućnost razvoja struke, a upravo zahvaljujući naporima Ceha, državne institucije prihvatile su neke naše argumente i donosile zakonsku regulativu u korist ribara. Ima još otvorenih pitanja i problema o kojima će danas biti riječi, kazao je Ranogajec, a koje trebamo zajednički rješavati u suradnji s resornim Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za ribarstvo.

„Vrijeme je da usuglasimo stavove, da biste Vi, dame i gospodo koji imate moć odlučivanja, poticajnim zakonskim okvirom osigurali bolje sutra hrvatskog ribarstva.“, istaknuo je Ranogajec.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Mato Oberan istaknuo je kako su ribari u vremenu nakon ulaska Hrvatske u EU, sve više svjesni činjenice da kreiranje ribolovne politike i propisa  sada dolazi iz Bruxullesa, a  da je resorno ministarstvo i nadležna uprava tek provoditelj te da je tu iznimno ograničen prostor za naše sudjelovanje. Tako da u sadašnjem zajedničkom prevladavanju problematike s Upravom za ribarstvo nastojimo razvijati partnerski odnos, a imajući u vidu prvenstveno interes samih ribara koje zastupamo.

„Sve više kod ribara jača svijest o potrebi zaštite resursa u moru i provođenje održivog ribarstva, da bi mi sami mogli u daljnjem vremenu opstati i da bi naredne generacije mogle nastaviti kakav- takav kontinuitet naše djelatnosti. Pa tako odnedavno u plivaričarskom ribolovu na snazi je prostorno vremensko ograničenje koje se još dalje dorađuje i očekuje  daljnji nastavak, a u pripremi su istovjetni postupci u kočarskom ribolovu. Kroz rad u povjerenstvima za male pasivne alate nastoji se izbjeći nelogičnosti u postojećim propisima i teži se također na smanjenju ribolovnog napora.“, rekao je Oberan. te zaključio kako Ceh, svjestan evidentne opasnosti za opstanak ribara i ribe u moru, ukazuje na neophodno smanjenje ribolovnog napora u svim kategorijama ribolova, a ne samo u gospodarskom dijelu. Velika brojnost sudionika u ribarstvu, kazao je Oberan, uz manjkavost i neprovedivost zakonskih propisa popraćena sa slabim i izostalim inspekcijskim nadzorom, pogoršat će i ovako nezavidan položaj ribara i odvesti nas u nepovrat, jer jedan put uništen riblji fond teško je ili gotovo nikako obnovljiv.

Kroz stručna izlaganja i raspravu, tijekom skupa razmotrene su brojne teme vezane uz obavljanje ribarske djelatnosti, aktualno stanje i perspektive razvoja hrvatskog ribarstva te planovi upravljanja u ribarstvu s posebnim naglaskom na mreže potegače i male plivarice, ribarstvo i marikultura u Zadarskoj županiji.

Također je raspravljano i o zajedničkoj ribarskoj politici EU i hrvatskom ribarstvu nakon ulaska Hrvatske u EU, kao i trajnim i privremenim obustavama ribolovnih aktivnosti te nadoknadama štete na ribolovnim alatima počinjene od strane zaštićenih vrsta, itd.

U ovodnom dijelu skupa, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec dodijelio je posebno priznanje – Povelju Hrvatske obrtničke komore -  predsjednicima Ceha za ribarstvo i akvakulturu  u ranijim mandatima, koji su svojim izuzetnom predanošću i stručnošću dali izniman doprinos radu Ceha te razvoju i zaštiti interesa ribarske struke. Povelju su dobili:

- Tonči Božanić, predsjednik Ceha ribara u mandatu 1999.-2008.

- Ante Fabijanić, predsjednik Ceha ribara u mandatu 2008.-2011.

- Vladan Bojić, predsjednik Ceha ribara u mandatu 2011.-2014.

 

Predstavnici ribara, Ministarstva poljoprivrede, mjerodavnih institucija i ostalih sudionika dali su tijekom skupa osvrt na aktualni trenutak u ribarstvu i razmotrili mogućnosti kako u predstojećem razdoblju unaprijediti poslovanje.

Na kraju skupa, usvojeni su sljedeći zaključci:

1.    Tražimo od Uprave ribarstva da se na osnovi monitoringa resursa u koćarskom ribolovu u ribolovnoj zoni C, donese odluka o privremenoj obustavi ribolovnih aktivnosti, te isto tako tražimo otvaranje svih kanala u isto vrijeme za obavljanje koćarskog ribolova.

2.    Tražimo da se najavljena izmjena zakonske regulative, vezana za "Obalni ribolov i Mali obalni ribolov", uredi tako da se prvenstveno vodi računa o interesima profesionalnih ribara.

3.    Gospodarskim ribarima koji koriste benzin za pogon ribarskih plovila treba omogućiti povrat trošarine na način kao što je to omogućeno i onima koji koriste "Plavu naftu".

4.    U Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, potrebno je bolje pozicioniranje sektora ribarstva te uzimanje u obzir specifičnosti ovog sektora.

5.    Do okončanja rada na Planovima upravljanja, tražimo da se nađe prihvatljivo rješenje za rad tradicionalnim alatima, potegačama i malim plivaricama.

6.    Za sve proizvode ribarstva, posebice za ribu iz ulova, uzgoja i školjke primjeniti stopu PDV-a od 13 %.

7.    7. Omogućiti ribarima nadoknadu štete na ribolovnim alatima, počinjene od strane zaštićenih vrsta i predatora

8.    8. Sljedeći, 20. susret ribara održat će se u Šibensko kninskoj županiji.