Korisne informacije

Upisnik trgovaca voćem i povrćem

Radi usklađivanja s propisima EU, u NN 111/14 objavljen je novi Pravilnik o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, pa koristimo priliku podsjetiti sve obrtnike koji trguju ili nude na prodaju bilo koje voće ili povrće sadržano u popisu voća i povrća u prilogu (Dio IX, X i XI), uključujući i poljoprivrednike, da moraju biti upisani u navedeni Upisnik.

Većina obveznika je to već učinila prema prethodnim propisima, pa sada ne trebaju ponavljati upis (samo treba paziti na to da li su se promijenili prijavljeni podaci, jer se svaka promjena mora prijaviti). Ako netko nije izvršio upis u Upisnik, treba to što prije učiniti. U prilogu je obrazac prijave (Prilog I).

Pravilnikom su također uređeni uvjeti za trgovce koji žele dobiti ovlaštenje od Ministarstva za označavanje pakiranja u fazi otpreme i izdavanje Certifikata o usklađenosti voća i povrća s propisanim tržišnim standardima, odnosno moraju:

  • raspolagati osobljem za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima koje je prošlo propisani  program izobrazbe
  • raspolagati odgovarajućom opremom za pripremu i pakiranje proizvoda
  • obvezati se da će provoditi kontrole usklađenosti voća i povrća koje otpremaju i voditi registar svih provedenih kontrola.

Pravilnik o upisu u Upisnik voća i povrća NN 111/14

Zahtjev za upis

Popis voća i povrća