Korisne informacije

Objavljen Priručnik "Sprječavanje nastanka otpada od hrane prilikom obavljanja turističko-ugostiteljske djelatnosti"

Agencija za zaštitu okoliša pripremila je, u sklopu projekta Data collection on food waste statistics, priručnik Sprječavanje nastanka otpada od hrane prilikom obavljanja turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Priručnik je namijenjen turističko-ugostiteljskom sektoru - restoranima, hotelima, kantinama, poslovnim udrugama u ovome sektoru, ali moguća primjena savjeta i informacija iz ovoga priručnika nije ograničena isključivo na tvrtke čija je primarna djelatnost ugostiteljska već i na primjerice, fakultete, škole, bolnice i slične ustanove u kojima se također pripremaju i/ili poslužuju hrana i piće.

Priručnik daje određene osnovne informacije vezane za sprječavanje nastanka otpada od hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti u smislu pripremanja hrane i pružanje usluga prehrane, cateringa i sl.
Naglasak je na sprječavanju nastanka otpada od hrane ali obuhvaćeno je i sprječavanje nastanka drugih vrsta otpada iz turističko-ugostiteljskog sektora.

U manjoj mjeri priručnikom je obuhvaćen i kraj životnoga ciklusa prehrambenih proizvoda kroz sažetak najznačajnijih informacija o ekološki najprihvatljivijem načinu gospodarenja otpadom od hrane. Priručnik je dostupan na linku: http://www.azo.hr/lgs.axd?t=16&id=5212