Donijet je novi Pravilnik o tržnim standardima određenih proizvoda ribarstva (NN 37/10), koji je stupio na snagu 03.04.2010. godine, a kojim su određeni su tržni standardi svježine i veličine za određene proizvode ribarstva koji se stavljaju na tržište (isti kao prethodnim Pravilnikom).
Tržni standardi određeni su za slijedeće vrste:
Tržni standardi ne odnose se na prodaju malih količina proizvoda ribarstva (s plovila do 5 kg po kupcu, ukupno do 50 kg, maksimalno dnevno do 1.000,00 kn).
Kategorije svježine su:
Živi škampi svrstavaju se u kategoriju svježine E.
Rakovica, Jakovljeva kapica i puž Buccinum ne klasificiraju se u posebne kategorije svježine.
Kategorija svježine utvrđuje se prema kriterijima koji su detaljno opisani u Dodatku I Pravilnika – tablice A-E
Kategorije veličine određuju se za ribe prema masi ili broju jedinki u kilogramu, za kozice i rakove prema širini oklopa, a za jakovljeve kapice i puževe prema širini ljušture.
Kategorije veličine određene su u tablici u Dodatku II. Pravilnika.
Za ribarske proizvode namijenjene domaćem tržištu, porijeklom iz ulova domaćeg ovlaštenika povlastice za gospodarski ribolov, kategorije veličine mogu se odrediti i prema tablici iz Dodatka III. Pravilnika.
Svaka serija (lot) proizvoda mora sadržavati proizvode istog stupnja svježine i iste kategorije veličine, osim u malom lotu (do maksimalno 100 kg) koji može sadržavati proizvode raznog stupnja svježine i razne veličine, ali se tada određuje kategorija svježine i veličine prema najnižoj kategoriji svježine i najmanjoj veličini koju lot sadrži.
Na svaki lot mora biti pričvršćena naljepnica sa oznakom kategorije svježine i veličine, te mase – oznake moraju biti jasno vidljive, neizbrisive i veličine slova najmanje 5 cm. Za označavanje lota odgovoran je prvi kupac.
Budući da je Pravilnik vrlo detaljan u razradi kategorija, treba ga pročitati u cijelosti.